[...] zakażenie pałeczkami coli, grypa i inne choroby w tym również Heine-Medina. Immunoglobuliny zawarte w mleku krowim nie są odpowiednie dla ludzi. Ponadto laktoferryna (białko stymulujące układ odpornościowy) zostaje zniszczona w czasie obróbki termicznej, której poddawane jest mleko. Jest jeszcze jeden punkt, którego nie wolno pominąć przy [...]
[...] się nie rozpali a ogień zacznie gasnąć. Wspomniana belka to odkładający się tłuszcz. 3. ograniczenie węglowodanów na rzecz białka Dlaczego należy obciąć węgle i dorzucić białko? Nadmiar węglowodanów nasz organizm przerabia na tłuszcz i magazynuje je w ciele. Często słyszę że nie można jeść tłustych potraw na diecie, natomiast wydaje mi się że [...]
[...] podstawowych zasad. Często na forum na pytanie ‘jaka dieta’ pada odpowiedź low carb. Uważam, że jest ok., jeśli ktoś dokładnie wie co robi. Dieta wysokotłuszczowa i wysokobiałkowa mają więcej negatywnych wpływów na organizm, niż ‘zwykła’ zbilansowana. Oczywiście proporcje składników można zmieniać, wręcz należy - lecz w granicach rozsądku. [...]
[...] składników energetycznych takich jak węglowodany i tłuszcze. Powinny one łącznie stanowić aż 85-88% całej energii. Reszta powinna przypadać na materiał budulcowy jakim jest białko. Bardzo często w trosce o mięśnie większość ćwiczących spożywa nadmiar białka przy niedostatecznej podaży węglowodanów i tłuszczów. To poważny błąd! Nadkonsumpcja [...]
[...] i owocami, spożywanymi przynajmniej 5 razy dziennie. Bardzo trudne jest podawanie tak wysokich dawek białka przy tak małej ilości tłuszczu, tym bardziej, że wskazuje się na białko roślinne jako na lepsze. Ponieważ wszystkie produkty zwierzęce zawierające białko, zawierają też tłuszcz, coraz bardziej popularne są suplementy białkowe - spożywanie [...]
[...] Teraz stosowanie tych norm to dobra wola producenta. Konsument powinien jednak wiedzieć, że kupuje wędlinę złożoną w połowie z szynki, a w połowie z roślinnych dodatków białkowych i wody. - Naprawdę tylko w połowie z szynki? - Fachowcy potrafią z kilograma mięsa uzyskać dwa kilo produktu. Nastrzykuje się je wodą, a potem dodaje substancje [...]
[...] włoskie 5. nasiona dyni 6. orzechy laskowe 7. orzeszki ziemne 8. nasiona słonecznika 9. owies 10. żyto Co warto wiedzieć o mleku mięsie rybach i jajkach Tłuszcze i białko zwierzęce są nieodłącznym elementem naszej diety od początków ludzkości i nie ma grup ludzi w naturalnych warunkach niespożywających białka zwierzęcego. Ludzie [...]
[...] maksymalizuje efekty treningowe, przyśpiesza regenerację i wzrost organizmu (przed tren. z wodą, po tren. z prostymi węglowodanami). Bardzo dobrym źródłem BCAAs jest białko jaja kurzego. Jajo średniej wielkości zawiera: L-Leucyna (0,296 g), L-Izoleucyna (0,199 g), L-Walina (0,224 g). Każdy sportowiec wyczynowy, który intensywnie trenuje [...]
[...] 3-4h. e) HGH ciągnie trochę wody więc może Ci się wydawać, że nie jesteś większy ale jesteś! Woda schodzi po kilku tygodniach od odstawienia GH. f) Upewnij się, że trzymasz białko na wysokim poziomie 200-400g dziennie dla 90kg kulturysty. g) Węgle powinny być trzymane wysoko. Węgle wysoko ale przeplataj je, kilka dni węgle wysoko i kilka dni [...]
[...] min. Później jem posiłek po treningowy. Czyli ryż brązowy, pierś z kurczaka oraz warzywa. Znany i lubiany zestaw Kolacja Główny składnik ostatniego posiłku przed snem jest białko np. mięso z dodatkiem małej ilości oliwy z oliwek. Czasami jem też jajecznica z pomidorem lub twaróg półtłusty. Przed snem stosuje Fitmax BCAA + Cytrulina. W Piątek [...]
[...] energetycznych takich jak węglowodany i tłuszcze. Powinny one łącznie stanowić źródło aż 85-88% całej energii. Reszta powinna przypadać na materiał budulcowy jakim jest białko. Bardzo często w trosce o swoje mięśnie większość ćwiczących spożywa nadmiar białka przy niedostatecznej podaży węglowodanów i tłuszczów. To poważny błąd! [...]
[...] dzieci i nastolatków nie musi całkowicie unikać laktozy. Czy jesli mam alergię na orzechy ziemne to powinienem unikać oleju z orzeszków? Proces rafinacji oleju usuwa białko orzechów ziemnych, które jest odpowiedzialne za wywoływanie reakcji alergicznych. Olej z orzechów ziemnych (czasem etykietowany jako Arachidowy olej) jest często [...]
[...] jest zastosowanie ujemnego bilansu energetycznego czyli połączenie odpowiednio zaplanowanego treningu z zastosowaniem ubogoenergetycznej diety. Wskazana jest dieta wysokobiałkowa z dodatkiem aminokwasów łańcucha rozgałęzionego, nie powoduje ona bowiem obniżenia masy ciała szczupłego i wydolności fizycznej. Przy obniżaniu masy ciała niezwykle [...]
[...] odchudzającej ? Zwiększenie udziału białek w diecie może w znacznym stopniu wspomóc odchudzanie. Spożycie białek jest korzystne z kilku względów. Po pierwsze dieta wysokobiałkowa podnosi poziom podstawowej przemiany materii. Wysokie porcje białek są w stanie podnieść poziom podstawowej przemiany materii nawet o 40 % . Podstawowa przemiana [...]
[...] idea jest taka, aby spożywać ‘czyste’ kalorie, unikać wysoko-przetworzonych produktów zawierających duże ilości cukrów , spożywać wysokiej jakości, dobrze przyswajalne białko i zdrowe tłuszcze, takie jak tłuszcze wielo-nienasycone i jedno-nienasycone, spożywając tłuszcze trans w minimalnych ilościach. Dużo warzyw, owoców, wody i błonnika. [...]
[...] gorzej to wróć tutaj i napisz mi, że pisze ludziom głupoty. Jeśli nie masz ochoty jeść tylko mięsa - sprawa wygląda następująco: -Pierwsze posiłki starasz się jeść głównie białko i małe ilości węglowodanów złożonych. Najlepiej mało albo wcale. -Tłuszczy już możesz zjeść więcej, ale też nie przesadzaj. -Warzyw dużo, chociaż się staraj. -Do [...]
[...] składników energetycznych takich jak węglowodany i tłuszcze. Powinny one łącznie stanowić aż 85-88% całej energii. Reszta powinna przypadać na materiał budulcowy jakim jest białko. Bardzo często w trosce o mięśnie większość ćwiczących spożywa nadmiar białka przy niedostatecznej podaży węglowodanów i tłuszczów. To poważny błąd! Nadkonsumpcja [...]
Witam ekipe... Przygotowałem art dotyczący trądziku , sposobów jego leczenia, można znaleźć również bardzo pomocne FAQ. Zapraszam... Trądzik pospolity To schorzenie gruczołów łojowych. Ogranicza się zwykle do skóry twarzy, górnej części pleców i klatki piersiowej. Trądzik młodzieńczy to choroba która dotyka praktycznie każdą osobę. Polega na [...]
[...] Z tych 20 aminokwasów organizm może, niczym z klocków Lego, zbudować wszystko, czego dusza zapragnie. Wyobraźmy sobie, że chcemy z 20 różnych aminokwasów zbudować łańcuch białkowy o długości 100 aminokwasów. Okaże się, że możemy uzyskać aż 20^100 różnych łańcuchów, z których każdy będzie się różnił od pozostałych przynajmniej w jednym miejscu. [...]